Wij gaan bouwen
 
 
 Blog

16/05/2007
Eindelijk nog eens een update. Door het vele werk ben ik er niet eerder aan toe gekomen. Er is ondertussen natuurlijk veel gebeurd. De plakkerij is voltooid, de bovenverdieping is gechapt, de electriciteit is bijna in orde, de badkamer is gevloerd, de vloerisolatie is gespoten en de verwarming is aangesloten. Vanaf 17 mei beginnen we te vloeren op het gelijkvloers en zo gaan we stapje per stapje vooruit. Als alles volgens plan verloopt zouden we half juli kunnen verhuizen. Weliswaar zal niet alles pico bello in orde zijn maar de echte afwerking volgt wel als we er wonen.
 
01/02/2007
We zijn weeral een stapje verder. Vandaag werden nl. de ramen geplaatst door de firma Finicasa. Op 1 dag stonden alle ramen erin, perfect geplaatst, niets op aan te merken. Wat mij betreft een echte aanrader. Het is een heel ander zicht, eindelijk zitten we winddicht. De waterleiding en aflopen liggen volledig en wat de electriciteit betreft moeten we enkel de verlichting nog doen.
 
07/01/2007
Door het vele werk zou ik bijna vergeten om de website up te daten. Het dak is volledig af, een helse karwei maar door alles zelf te doen hebben we veel centjes uitgespaard die we goed kunnen gebruiken voor andere zaken. Ondertussen heeft de schrijnwerker ook de garagepoort en de deuren geplaatst, echt vakmanschap. Alles precies zoals we het verwacht hadden. De poort en de deuren zijn reeds behandeld maar we moeten ze zelf nog verven, waarschijnlijk zal dit iets voor de zomer zijn maar dat hangt een beetje van het weer af. Als kleur hebben we in ieder geval gekozen voor kwartsgrijs.
Momenteel zijn we bezig met het uitslijpen en leggen van electriciteit, netwerk en alarminstallatie. Ook hiervan zullen we het meeste zelf doen maar voor de verlichting zal ik beroep moeten doen op een meer ervaren iemand. We hebben alvast een lichtstudie laten doen bij Paul de Meuter te Heist-op-den-Berg.
 
31/10/2006
Het dak ligt bijna volledig dicht. Als pannen hebben we blauw gesmoorde pannen van Lafarge (een mengeling van verschillende kleurschakeringen) en deze komen goed tot zijn recht bij de stijl van ons huis. Ik moet erbij zeggen dat het niet de gemakkelijkste pannen zijn om te leggen, ze hebben een enkele sluiting en een hoge golving, vandaar dat het best wel moeilijk is om deze correct (en recht) te leggen. Volgende puntje op de planning zijn de electriciteitswerken. Ik ben volop bezig met een schema uit te tekenen en kortelings kan ik beginnen met alles uit te slijpen. Wordt vervolgd ...
 
20/11/2006
Het is al een hele tijd geleden dat ik nog een update gedaan heb en ondertussen is er al veel gebeurd. De ruwbouwwerken zijn voltooid en we zijn begonnen aan de dakwerken. Het dak maken we volledig zelf dus dit neemt wel wat meer tijd in beslag. Het onderdak ligt er al volledig op en een gedeelte van de panlatten zijn al geslagen. Vermoedelijk kunnen we binnen een 2-tal weken de pannen leggen. Ook de dorpels zijn overal geplaatst en de schrijnwerker heeft zelfs al komen opmeten voor het maken van de poort en de deuren.
 
31/08/2006
De werken vorderen goed (ondanks het slechte weer). De deuromlijsting is bijna helemaal geplaatst en er is al een stuk van de badkamer gezet.
 
13/08/2006
Afgelopen week hebben we wat tegenslag gehad. Ikzelf heb enkele dagen in het ziekenhuis doorgebracht omwille van een hernia en de schoonpapa heeft met de griep gezeten. Gelukkig is de rest van de familie ingesprongen om de metsers te dienen. En zoals je in het "fotoboek" kan zien zijn de werken al goed gevorderd. Het gelijkvloers staat al bijna op hoogte, uitgezonderd de voorzijde omdat we nog aan het wachten zijn op onze blauwe steen voor rond de deur.
 
03/08/2006
De eerste bakstenen zijn gemetst. Iedereen zei steeds "eens dat die metsers beginnen dan gaat ge het zien avenceren" en inderdaad ik moet ze gelijk geven. Op 1 augustus werd de kraan, de werfkeet en het materiaal ter plaatse gebracht en werden de profielen geplaatst. Op 2 augustus zijn de eigenlijke metselwerken begonnen. Zoals je kan zien op de fotos gaat dat heel goed voorruit. Nu maar hopen dat het weer wat meezit.
 
21/06/2006
Eindelijk nog eens een update. We hebben ondertussen natuurlijk niet stil gezeten. De druklaag op de welfsels is gegoten, de bouw is proper gemaakt en aangevuld en ze hebben de bouwmaterialen al gebracht. Ik heb van de week nog eens naar de aannemer gebeld maar deze had niet zo'n goed nieuws, hij zou pas tegen begin augustus ten vroegste kunnen beginnen. Niet zo'n goed vooruitzicht natuurlijk wetende dat we slechts 1 jaar uitstel hebben voor het afleggen van onze lening en dat we momenteel huren. Het zullen nog zware maanden worden. Momenteel kunnen we dus niet veel meer doen op de bouw maar ondertussen hebben we toch de tijd om nog wat andere zaken te regelen. We moeten nog gaan kijken voor vloer, verwarming, blauwe steen, enz.. Dingen genoeg om handen dus. En in Juli hebben we nog een weekje Ardennen zo zullen we zeker uitgerust zijn tegen dat de grote werken starten.
 
03/05/2006
Het was een hl spannende dag vandaag. Maandag was de schoonpapa begonnen met het uitgraven van de regenput (7500 liter) we hadden hier 3 dagen de tijd voor want de welsels waren gepland voor woensdag om half 2 in de namiddag. Bij Kerkstoel had men gezegd dat de man van de welfsels de regenput wel in de put zou plaatsen. Maar woensdag 's middags begonnen de problemen. Doordat de put meer dan 2 meter diep was hadden we grondwater, dit had tot gevolg dat de put onderaan stilletjesaan inviel. Tot overmaat van ramp belden de mensen van kerkstoel dat de welfsels niet op tijd zouden zijn en dat men pas na 18 uur zou komen. Tegen 18 uur was de put stilletjesaan aan het inzakken en de regenput moest er dringend in geplaatst worden maar toen de man van de welfsels arriveerde zei die direct dat zijn kraan niet sterk genoeg was om de put van 7500 liter te tillen. Na een telefoontje naar Kerkstoel hebben we toch nog een andere kraan kunnen regelen en deze was binnen het uur daar om de put op zijn plaats te zetten. Natuurlijk is dit weeral een meerkost om deze kraan speciaal te laten afkomen maar ik zal het factuur een keer onder de neus van de verkoper steken die me beloofde dat de kraanman van de welfsels de put wel op zijn plaats kon zetten. In ieder geval eind goed al goed, regenput op zijn plaats en kelder ligt dicht. Een overzichtje vind je op het "fotoboek"
 
03/04/2006
De kruipkelder is bijna af. De papa en de schoonpapa hebben al zr goed werk geleverd. Waarschijnlijk zal alles volgende week zaterdag wel klaar zijn en kunnen we beginnen met de muren te bezetten.
 
22/03/2006
De eerste steen is gelegd. Gisterenavond laat heeft de aannemer de profielen gezet en zijn de betonblokken voor de kruipkelder nog geleverd. Vanmorgen omstreeks 10.38 uur werd de eerste steen gelegd. Vanaf nu zullen we het misschien iets harder zien vorderen. De kruipkelder zullen we zelf metsen. Vanaf dat deze staat en de welfsels er op liggen kan de aannemer beginnen om de rest te doen.
 
17/03/2006
Vandaag werd de fundering gegoten. We hadden uitgeteld dat we een 27 m zouden nodig hebben maar toen die gestort was bleek dat we een beetje misrekend hebben. Dus hebben we nog 1,5 m moeten laten bijbrengen. Op een goed uur was alles in orde, nu maar hopen dat het niet te hard vriest vannacht. Fotos vind je terug in het "fotoboek".
 
15/03/2006
De bekisting is klaar en de netten liggen er in. Het resultaat kan je bezichtigen op de "fotopagina". Laat de beton (en het goede weer) maar komen nu.
 
12/03/2006
Doordat de grondwerker gemist heeft wordt de fundering anders gemaakt dan oorspronkelijk gedacht. We hebben sleuven gegraven onder de muren van ongeveer 25 cm diep en daarop komt nog eens een volledige plaat van 10 cm. De reden waarom we dit doen is omdat we zo minder met de hand moeten uitgraven. Het weer zit ons spijtig genoeg niet mee. Door de regen van afgelopen week zijn er een paar balken van onze bekisting los gespoeld, (zie fotos in het fotoboek) maar op het einde van de dag was alles alweer gefixt. Nog 1 dagje om verder uit te graven en de netten te leggen en we kunnen eindelijk beton laten brengen. Als alles volgens planning verloopt zal dit voor vrijdag 17 maart zijn.
 
25/02/2006
Deze morgen zijn we begonnen met de bekisting te maken voor de vloerplaat. We zijn begonnen met alles uit te passen maar nu bleek dat de kruipkelder niet diep genoeg is uitgegraven. Men heeft 15 cm gemist, blijkbaar stond de laser verkeerd ingesteld. Omdat we niet mogen afwijken van de bouwvoorschriften hadden we maar 1 keuze en die 15 cm moet er natuurlijk uit. De balken voor de bekisting zijn reeds ingegraven volgende week zullen we de rest met de hand uitgraven en de netten plaatsen. Je vind een foto-update in het "fotoboek".
 
18/02/2006
Het startschot is nu officieel gegeven. Gisteren 17/02 heeft de aannemer de bouwplaats komen uitpiketten en vandaag heeft men de kruipkelder komen uitgraven. We dachten even dat het mis ging lopen want de laser van de grondwerker was stuk, gelukkig woont onze aannemer maar even verderop en had hij er ook eentje staan die we mochten lenen. De kraanman had niet gedacht dat hij alles op 1 dag gedaan ging krijgen. Eerst moesten de wortels verwijderd worden, daarna moest de zwarte grond afgegraven worden en achteraan op de bouwgrond gelegd worden en als laatse moest men de zavel verder uitgraven tot op de juiste diepte en deze werd dan afgevoerd met de vrachtwagen. Maar om half 6 was alles geklonken, 10 vrachtwagens zwarte grond achteraan gevoerd en 3 vrachtwagens zavel afgevoerd. Enkel de regenput moet nog ingegraven worden maar hiermee gaan we wachten tot de kruipkelder staat en het wat droger is. Volgende week zaterdag zullen we de bekisting maken voor de vloerplaat en een paar dagen later zullen we de beton laten brengen.
Fotos van de grondwerken vind je op de "fotoboek" pagina.
 
11/02/2006
Er komt schot in de zaak. De aannemer zal deze week de bouw uitzetten en zaterdag 18 februari komt men de kruipkelder uitgraven. We starten iets vroeger als gepland maar alles is in orde dus waarom zouden we wachten? Vandaag hebben we onze Beerse steen gaan vastleggen bij Kerkstoel in Heist-op-den-Berg, 25 000 stenen in totaal. Onze regenput zal ook volgende week geleverd worden zodat de grondwerker deze direct mee kan plaatsen. Volgende week zal er een grote update komen met fotos van de grondwerken.
 
3/01/2006
Onze bouwvergunning is er eindelijk!!! Op 29 december zat er een brief in de bus met het blijde nieuws dat we de bouwvergunning konden afhalen bij de gemeente. (Van een leuk nieuwjaarsgeschenk gesproken). Enige minpuntje is de 650 euro die we als waarborg moeten betalen voor eventuele schade aan de openbare weg.
We hebben ondertussen niet stilgezeten en we hebben de ramen, deuren en bouwmaterialen vastgelegd.
Voor de ramen hebben we gekozen voor Finicasa uit Aarschot. Zij verdelen het merk Profel en verschaften ons een goede uitleg en een goede prijs.
De buitendeuren en de poort laten we maken bij een schrijnwerker omdat deze toch wel aan een voordeligere prijs werken dan de grotere raamfabrikanten.
Bouwmaterialen werden besteld bij Kerkstoel te Heist-op-den-Berg. Deze werden nog juist eind 2005 vastgelegd zodat we zeker zijn van de prijs want dit jaar zullen de prijzen van de bouwmaterialen 6 tot 10 % stijgen.
 
1/12/2005
We zijn momenteel druk bezig met het vergelijken van offertes voor onze ramen en deuren. We hebben een offerte aangevraagd bij 6 firma's. Deze vind je terug op de bouwpartners sectie. Voor de deuren en de poort staat het zo goed als vast dat we deze laten maken bij een schrijnwerker omdat er toch een prijsverschil is met de grotere firma's. Wat de ramen betreft gaat onze voorkeur voor het ogenblik uit naar finicasa in Aarschot. Zij verdelen profielen van profel en qua prijs zaten zij heel gunstig. We moeten nog 2 offertes ontvangen dus dit kan natuurlijk nog veranderen.
 
20/10/2005
Omdat we wat geld willen besparen willen we zoveel mogelijk zelf doen in onze bouw daarom hebben we gekozen voor een aannemer die per uur werkt zodat we zelf zoveel mogelijk kunnen helpen. Zo zullen we de kruipkelder volledig zelf doen en gaan we ook een handje toesteken bij het metsen van de binnenmuren.
 
17/10/2005
Onze bouwaanvraag is eindelijk binnen bij de Gemeente. Blijkbaar hebben ze wel wat achterstand bij Ruimtelijke ordening want we zullen 2 tot 3 maand moeten wachten op onze vergunning. De loketbediende wist me te vertellen dat er in september een groot aantal bouwaanvragen is binnengekomen vandaar dat er wat achterstand is. Wij wachten geduldig af we kunnen onze tijd nuttig gebruiken voor het regelen van onze bouw en het aanvragen en vergelijken van offertes.
 
12/06/2005
Geen weg meer terug!:-) Vandaag hebben we de akte voor de aankoop van onze bouwgrond getekend. We hebben lang getwijfeld of we de grond zouden kopen maar uiteindelijk hebben we de knoop toch doorgehakt. Eigenlijk hadden we graag een groter stuk gehad maar door de hoge prijzen hebben we ons er toch maar bij neergelegd dat het budgetair niet voor ons is weggelegd. De bouwgrond die we gekocht hebben is gelegen in een kleine verkaveling van 5 kavels waarvan 4 half open bebouwingen en 1 open bebouwing. De open bebouwing van 6a 33ca was het enige lot dat nog niet verkocht was maar de vraagprijs was ons iets te hoog. We besloten een bod uit te brengen dat ons beter lag en na enkele telefoontjes van de makelaar werd ons bod aanvaard. (Ik heb voet bij stuk gehouden want de makelaar heeft ons tot 3 maal toe gebeld om te zeggen dat ons bod niet voldoende was, zo zie je maar dat de aanhouder wint :p)


 
Copyright 2005 www.wijgaanbouwen.be. All Rights Reserved